Natuurlijk.  Fit.  Gezond. 

Revalideren bij een blessure is geen peulenschil

De dierenarts heeft vastgesteld wat er met je paard aan de hand is. Je krijgt groen licht: je mag weer gaan opbouwen. Hoe fijn is dat! Maar niet eenvoudig, want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe doseer je de belasting? En hoe weet je of wat jij doet ook datgene is wat de dierenarts bedoelt? Zie of voel jij het effect van de belasting op de blessure van je paard en kun je op basis daarvan bijsturen? Voor de meeste ruiters is dit erg lastig. Om te voorkomen dat herstel langer duurt dan nodig en blessures blijven terugkeren, moet een revalidatietraject goed gebeuren.

Begeleiding van een revalidatietraject, onze specialiteit!

Blessures bij paarden zijn vaak moeilijk, revalideren is meestal complex. Stilstand  gaat altijd ten koste van spiermassa. En minder spiermassa helpt niet echt mee bij het herstel van pezen. Met de combinatie van onze medische kennis, rijtechnische deskundigheid en trainingsfaciliteiten hebben wij precies de juiste mix in huis om revalidatie succesvol te laten zijn. En we vinden het ook nog eens ontzettend interessant om ons te verdiepen! Overleg voeren met de dierenarts, nadenken over het gecontroleerd bewegen en de beste manier vinden van behoud, herstel en opbouw van spierkracht van een paard; dát is onze gezamenlijke passie.

De Polderwaterbaan – wetenschappelijk onderbouwd revalideren

Wij hebben een unieke methode in huis om jouw paard te helpen revalideren: onze polderwaterbaan! Een onderzoeksgroep van de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) onder leiding van Meike van Donk vergeleek in 2021 het bewegingspatroon van paarden in de waterbaan met hun beweging op harde bodem, zowel in stap als in draf. Hierbij werd een meetsysteem met sensoren op hoofd, schoft, rug, bekken en benen geplaatst. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek: een significant versterkte protractie van het achterbeen en een sterk toegenomen symmetrie in de beweging van het paard bij het lopen door de waterbaan.

In juni 2022 werden deze bevindingen gepresenteerd tijdens de International Conference on Equine Exercise (ICEEP) in Uppsala (Zweden). De posterpresentatie van de conferentie vind je hier. En de betekenis van deze bevindingen voor training en revalidatie van jouw paard hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Vraag ons gerust om advies, we helpen je graag

In overleg met je dierenarts maken we samen met jou een revalidatieprogramma waarin we je bij elke stap begeleiden. Gebaseerd op wat je paard nodig heeft en op jouw mogelijkheden!

Uniek! Onze Polderwaterbaan

De polderwaterbaan van onze LekWeide Stal is een volwaardige trainingsfaciliteit voor paarden. Middenin de polder en puur natuur. We hebben de baan helemaal zelf ontwikkeld en aangelegd met de mannen van Houdijk den Boer bv.  En daar zijn we best trots op.

Training in de waterbaan is een vorm van krachttraining. Door de waterhoogte van ongeveer 35 – 40 cm leert een paard specifieke spiergroepen beter te gebruiken. Maar we gebruiken de polderwaterbaan ook voor conditietraining, cooling down na inspanning en watervrij maken. En vooral voor wat de paarden écht leuk vinden: afwisseling in de training, variatie en plezier!

De polderwaterbaan is niet alleen een leuke natuurlijke watertrainer. Ook onbelaste training is mogelijk in onze waterbaan. Dit maakt de baan perfect geschikt voor revalidatie bij bepaalde blessures. Zo kunnen ook paarden met bijvoorbeeld gewrichts- of peesproblemen blijven bewegen. Met als extraatje: hun spiermassa behouden.

Onbelast trainen

Je paard wordt dubbel aangelijnd door twee trainers in stap door de waterbaan geleid. Dat komt nauw, tempo en waterhoogte moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Om goed te monitoren wat we doen, krijgt je paard een hartslagmeter om. 

Soms kost het wat tijd om vertrouwen bij een paard op te bouwen, soms moeten we een paard juist afremmen. Soms moet de waterstand lager, om duwen te voorkomen of juist hoger, om een betere effectiviteit te bereiken. In alle gevallen willen we jouw paard rustig leren kennen, om zo zijn eigen tempo te vinden.

Perfect hulpmiddel bij revalidatie

Bij de revalidatie van een paard in de polderwaterbaan loopt het paard gecontroleerd los in een natuurlijke houding en in zijn eigen tempo door het water.

Het bewegen over het water heen kost een paard weliswaar veel kracht, maar de belasting op gewrichten en pezen blijft minimaal. Hierdoor neemt de bespiering snel toe, ook bij blessures. Zo kunnen paarden zonder te grote belasting toch sterker worden en beter in evenwicht komen.

Ondersteuning bij de revalidatie van blessures is onze specialiteit. HorseFit- & Wellness begeleidt je graag bij een revalidatietraject, zeker als je dierenarts dat adviseert.

Aquatraining in de polder

Ook onder de man kan door de waterbaan gereden worden, in stap of in draf. Dit is één van onze bouwstenen in een trainingsprogramma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

Het effect van watertraining in de waterbaan wordt bereikt doordat het paard als het ware over het water heen wil stappen, de benen daarom hoog optilt en daarbij de buikspieren aanspant.

Deze aanspanning geeft tegelijkertijd ontspanning van de bovenlijn en kanteling van het bekken, waardoor het paard de achterhand beter onder de massa kan brengen. Ook de tegendruk van het water stimuleert het actieve gebruik van de achterhand. Heel belangrijk voor een atleet!

Voor veel ruiters is het niet gemakkelijk om hun paard dit aan te leren in de rijbaan. Want daarvoor moeten paard en ruiter technisch flink gevorderd zijn. Trainen in de polderwaterbaan maakt het ook voor minder gevorderde ruiters mogelijk om hun paard in een goede houding te gymnastiseren.

Ook Grand Prix!

Andere ruiters en paarden zijn zeer gevorderd, zoals Remy Bastings met zijn Grand Prix paard Ambassador. In het filmpje zie je Ambassador in de piaffe: links in de arena en rechts in de waterbaan. Let goed op de buiging in zijn achterbenen!

De krachtige beweging die Remy in de waterbaan bij Ambassador genereert, is onder het zadel veel lastiger te creëren. Ook voor gevorderde ruiters geeft de waterbaan dus mooie uitdagingen!